Actuele oud ijzer prijzen van Nederland

4.2222222222222 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 (9 Stemmen)

roestige autoWist je dat roest op oud ijzer de schrootprijs niet lager doet uitvallen? En wist je dat roest juist goed is voor het recycleproces van ijzer/ staal?

Laat je eigen niet gek maken wanneer een oud metaal- of schroothandelaar je minder geld biedt omdat je oud ijzer roest bevat.

De aanwezigheid van roest op oud ijzer is juist een voordeel voor het recycleproces. De gebonden zuurstof in roest (ijzeroxide) helpt bij het smelten voor de verwijdering van de overtollige koolstof in het ruwijzer.

Roest is dus geen vuil!

Nog een paar feitjes over roest;

Wanneer ijzer oxideert ontstaat er ijzeroxide. Wij kennen ijzeroxide als roest. Als we aan ijzerhoudende metalen de elementen zuurstof en water toevoegen zal het er een oxidatiereactie ontstaan dat roest vormt.

Als we ijzererts uit de grond delven is dat in de vorm van ijzeroxide. Het ijzer-atoom is gebonden met het zuurstofatoom.

Roest is een mengeling van hydroxylgroepen en ijzeroxide.

Roesten van ijzer gaat sneller in zoutwater door de aanwezigheid van natriumchloride-ionen. Naast zoutwater/ zeewater zorgen zuren ook voor een snellere corrosie. Wanneer ijzer behandeld is met een base zal het minder snel roesten. Base is de tegenhanger van zuur. Een base heeft doorgaans een pH-waarde hoger dan 7.

Roest heeft een roodbruine kleur.